Autokoulut palvelevat ympäri maata ajokorttien suorittamista ja ajoturvallisuuden edistämistä varten. Niiden valikoimaan sisältyy laajasti eri kursseja, joiden avulla pystyy suorittamaan itselleen ajokortin. Ajokortit on jaettu eri ajokorttiluokkiin. Jokaista ajokorttiluokkaa varten on myös oma kurssinsa. Kurssin suorittaminen on yleisin tapa saada ajokortti. Yleisin ajokorttiluokista on puolestaan henkilöautokortti, joka kuuluu ajokorttiluokkaan B. Kerromme seuraavaksi tarkemmin eri ajokorttiluokista.
Ajokorttiluokat
Ajokorttiluokat ovat ennen kaikkea tärkeitä sen vuoksi, että kyseiseen luokkaan kuuluvaa autoa saa ajaa vain henkilö, jolta vastaava ajokortti löytyy. Ajo-oikeuden saa toisin sanoen vain suorittamalla kortin. Ajokorttiluokkia on sekä autoille että moottoripyörille. Alla eri ajokorttiluokat listattuna. Suluissa oleva kirjain merkitsee ajokorttiluokan tunnusta.
- Mopot (M)
- Mopoautot (AM/121)
- Moottoripyörät, kaikki (A)
- Moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja teho enintään 11 kW (A1)
- Moottoripyörät, joiden enimmäisteho on 35 kW (A2)
- Henkilöautot ja pakettiautot, joiden kokonaismassa on enintään 3500 kg (B)
- Kuorma-autot ja muut ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enemmän kuin 3500 kg ja kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle (C)
- Kuorma-autot ja muut ajoneuvot, joiden kokonaismassa ylittää 3500 kg, mutta on enintään 7500 kg ja, joissa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle (C1)
- Linja-autot ja muut ajoneuvot, joissa tilaa useammalle kuin kahdeksalle henkilölle (D)
- Linja-autot ja muut ajoneuvot, joissa on tilaa useammalle kuin kahdeksalle henkilölle, mutta enintään 16 henkilölle (D1)
- Ajoneuvoyhdistelmät (E)
- Traktorit (T)
Ajokorttien ikärajat
Kurssin suorittamisen lisäksi ajokortin saamiseksi edellytetään myös tietyn iän saavuttamista. Mopokortin (M) voi saada jo 15-vuotta täyttänyt henkilö ja mopoa voi ajaa myös henkilöauton ajokortin (B) omaava henkilö. Mopoautoa ajaakseen tulee puolestaan hankkia AM-luokan ajokortti erityisehdolla 121. Kyseisen ajokortin hankkimiseksi tulee hakea ajokorttilupa, jota voi hakea aikaisintaan 14-vuotiaana. Ajokorttilupa on välttämätön kuljettajantutkintoon pääsemiseksi. Moottoripyörissä alin ikäraja on A1-ajokorttiluokassa, jossa riittää 16-vuoden ikä. A2-kortin voi puolestaan suorittaa 18-vuotias ja A-kortin 24-vuotias. Poikkeuksellisesti moottoripyörän ajokortin (A) voi suorittaa jo 20-vuotiaana, jos kuljettajalla on ollut A2-kortti vähintään kahden vuoden ajan.
Henkilö- tai pakettiauton kuljettamiseen (B) vaadittavan kortin voi suorittaa 18 vuotta täyttänyt. Kuorma-autojen kuljettamiseen vastaava ikä on pääsääntöisesti 21 vuotta. Korkein ikäraja löytyy linja-auton kuljettamiseen vaadittavan kortin suorittamisesta. Kyseinen kortti myönnetään lähtökohtaisesti vain 24 vuotta täyttäneelle. T-luokan ajokortin traktorin ajamiseen voi saada puolestaan jo 15-vuotias.
Ajokortin hankkimiseen, oli kyse minkä tahansa luokan ajokortista, liittyy useimmiten muutama eri vaihe. Ajokortin hankkiminen lähtee liikkeelle ajokorttiluvan hakemisesta. Ajokorttilupa on aina edellytys kuljettajantutkintoon osallistumiselle. Kuljettajaopetusta voi monien ajokorttien kohdalla hankkia joko autokoulussa tai opetusluvalla. Opetuslupaan voi myös yhdistää osin autokoulun tarjontaa.
Teoria- ja ajotuntien määrät vaihtelevat riippun siitä, minkä luokan ajokorttia haetaan. Tutkinnon suorittamiseksi suoritetaan myös koulutuksen päätteeksi teoria- ja ajokokeet. Teoria- ja ajokokeeseen sisältyy erilaisia kysymyksiä ja tehtäviä, joita päivitetään vastaamaan ajankohtaista lainsäädääntöä ja vaatimuksia. Esimerkiksi henkilöauton ajokortin ajokoetta päivitettiin vuonna 2018 lakimuutoksen johdosta. Ajokokeen ajoaika lisääntyi tuolloin 15 minuutilla, mikä aiheutti ruuhkaan ajokokeiden suorittamisessa ennen muutoksen voimaan astumista. Pidentyneen koeajan pelättiin vaikeuttavan ajokokeen läpäisemistä. Samalla kun ajokoetta uudistettiin vähennettiin myös pakollisten ajotuntien määrää. Tuolloin ajotuntien määrä lähes puolittui. Ajokortin saamiseen liittyy monia edellytyksiä ja sen suorittamiseksi tulee paitsi perehtyä liikennesääntöihin, liikenneturvallisuuteen ja muuhun teoriaan myös opetella turvallista ja taloudellista ajamista käytännössä. Suomessa ajokorttien myöntämistä säädellään laeilla.
Ajokorttien suorittamiseen liittyvien kurssien lisäksi autokoulut tarjoavat usein vaihtelevasti lisäpalveluita. Lisäpalveluina tarjolla voi olla muun muassa ajokieltokoulutus, ajonäyte, ajokyvyn arviointi sekä Poliisin määräämä ajokoe. Ajokieltokoulutus koskee nuorta ajokieltoon määrättyä kuljettajaa. Kahden ensimmäisen ajo-oikeudellisen vuoden aikana kuljettaja voidaan määrätä muita kuljettajia herkemmin ajokieltoon, jos kuljettaja on tehnyt yhden tai useamman liikennerikoksen tai rikkomuksen. Lisäpalveluna tarjottavalla ajonäytteellä selvitetään puolestaan kuljettajan edellytyksiä ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöön. Ajokyvyn arviointi on usein terveysperusteinen palvelu, johon hakeudutaan lääkärin pyynnöstä. Ajokyvyn arviointi tukee lääkärin päätöstä ajo-oikeutta koskevissa asioissa. Joissain tilanteissa lääkäri voi olla myös mukana ajokyvyn arvioinnissa. Poliisin määräämällä ajokokeella selvitetään kuljettajan liikennesääntöjen hallintaa ja kykyä noudattaa niitä. Samalla selvitetään kykyä ajaa turvallisesti liikenteessä. Poliisin määräämän ajokokeen perusteella kuljettaja saa lausunnon omasta ajokyvystään, minkä hän toimittaa viranomaisille.
Pääpaino autokoulujen palveluissa on eri ajokorttiluokkien myöntämiseen johtavilla kursseilla. Kurssien yhteydessä autokoulut tarjoavat teoria- ja käytännön opetusta. Lisäpalveluilla vastataan usein viranomaisten tarpeeseen arvioida yksittäisten kuljettajien kykyä hallita ajoneuvo ja liikkua sillä turvallisesti osana liikennettä. Autokoulut tukevat toiminnallaan liikenneturvallisuuden ylläpitoa.