Ajotaito kehittyy ajan myötä, eikä harjoittelu ja kehittyminen suinkaan lopu autokouluun, tai ajokokeen läpäisemiseen. Ajotaitoa tulee harjoittaa ja pitää yllä läpi elämän. Jos ajaminen on päivittäistä ja autoa käyttää säännöllisesti, pysyy ajotaito yleensä hyvin yllä ilman, että siihen erikseen varaa aikaa. Kuitenkin ne, jotka eivät autoa arjessaan käytä, saattavat tarvita taidon harjoitteluun ja ylläpitoon varattuja ajohetkiä. Kun auton rattiin hyppää pitkästä aikaa, voi ajaminen hieman jännittää, tai jopa pelottaa. Tien päällä voi myös törmätä hyvin erilaisiin tilanteisiin, minkä takia kokeneemmatkin kuskit kehittävät jatkuvasti osaamistaan. Alla vinkkejä liikenteessä liikkumiseen.
Turvallinen liikenteessä liikkuminen
Jos edellisestä ajokerrasta on enemmän aikaa, kannattaa liikennesäännöt ja tavallisimmat auton hallintaan liittyvät käytännöt kerrata ennen liikkeelle lähtöä. Suositeltavaa on myös tarkistaa onko liikennesäännöissä tapahtunut muutoksia sitten viime ajokerran. On hyvä muistaa, että liikennesääntöjen lisäksi myös aiemmin tuttu ympäristö on saattanut muuttua ja liikennejärjestelyt voivat olla täysin erilaiset kuin edellisellä kerralla. Liikennejärjestelyjen lisäksi myös tiellä liikkujien määrä on voinut lisääntyä merkittävästi. Uusi pyöräkaista tai kunnostettu jalkakäytävä voi lisätä huomattavasti kevyttä liikennettä, mikä tulee ottaa aina huomioon.
Jos auto on vanha tuttu, ovat sen laitteet ja teknologiat todennäköisesti pysyneet muistissa. Riippuu toki siitä, kuinka kauan edellisestä ajokerrasta on. Jos ajoneuvo on puolestaan uusi ja vieras tai tutun auton ominaisuudet eivät ole hyvin muistissa, kannattaa käydä läpi eri ominaisuudet ja tekniikat rauhassa paikalla ollessaan. Apua kannattaa tarvittaessa pyytää matalalla kynnyksellä kokeneemmilta kuljettajilta, tai paikalliselta autokoululta. Monilta autokouluilta voi halutessaan ostaa lisäpalveluna ajotunteja ajotaidon palauttamiseksi. Ensimmäisillä kerroilla mukaan kannattaa joka tapauksessa pyytää toista henkilöä, jolla on kokemusta ajamisesta ja varma tuntuma. Tiellä liikkuminen sujuu turvallisemmin, kun mukana on joku, jolta pyytää tarvittaessa apua.
Autolla ajaminen jaetaan karkeasti kahteen eri osa-alueeseen: kaupunkiajoon ja maantieajoon. Maantiellä, esimerkiksi moottoritiellä, ajaminen ei yleensä jännitä niin paljoa kuin kaupungissa ajaminen. Kaupunkiajoon sisältyy paljon enemmän kevyttä liikennettä, muita tiellä liikkujia ja erilaisia rajoituksia, kuten yksisuuntaisia teitä. Kaupungissa ajaessa joutuu myös pysähtelemään ja kääntymään huomattavasti enemmän. Suurten kaupunkien keskusta-alueilla tulee huomioida myös esimerkiksi julkinen liikenne, linja-autot ja raitiovaunut, sekä niihin liittyvät rajoitukset.
Monia aloittelevia kuljettajia jännittää erityisesti auton sammuminen keskelle risteysaluetta tai liikennevaloista liikkeelle lähteminen. Vaikka auton sammuminen risteykseen saattaa hävettää, kannattaa muistaa että todennäköisesti suurimmalle osalle kuljettajista on käynyt samoin. Myös kokeneemmat kuljettajat saattavat vahingossa sammuttaa autonsa liikkeelle lähtiessä. Tämä harvoin aiheuttaa erityistä vaaratilannetta, joten senkään puolesta ei kannata olla nolona tai huolissaan. Kun omaan ajamiseen osaa suhtautua oikein, ilman turhia nolostumisia, tulee ajamisesta itsevarmempaa ja sen myötä tarkempaa. Kannattaa myös muistaa, että itsevarmuus kasvaa toistojen ja ajan myötä. Vaikka alkuun ajaminen kaupungissa aiheuttaisikin stressiä, ei sitä kannata välttää, vaan suunnata rohkeasti tien päälle ja pitää pää kylmänä.
Ajotaidon ylläpito ja kehittäminen vaatii paljon toistoja ja harjoittelua. Kun auton rattiin istuu säännöllisesti, pysyy ajotaito hyvin hallussa eikä perusasioiden opetteluun tarvitse käyttää niin paljon aikaa. Pidemmän tauonkin jälkeen auto kannattaa startata rohkeasti, kun perussäännöt on kerrannut itselleen.